Historia

Helluntaiherätyksen tulo Järvenpäähän

Ensimmäinen tunnustava ja toimiva helluntaikristitty Järvenpäässä oli opettaja Hulda Niemenranta. Siirryttyään opettajaksi Järvenpäähän vuonna 1915 hän alkoi käydä Helsingin Filadelfia-seurakunnan kokouksissa. Koettuaan syvän hengellisen uudistuksen vuonna 1922 hän kastatti itsensä baptistien rukoushuoneella Helsingissä vuonna 1924. Koettuaan Pyhän Hengen kasteen myöhemmin samana vuonna, hän pyysi helluntaisaarnaajia pitämään kokouksia Järvenpäässä. Koulun johtokunnan puheenjohtaja rovasti Wegelius antoi luvan järjestää kokouksia koululle ja vähitellen kokoukset muuttuivat viikoittaisiksi. Tuon ajan puhujista mainittakoon Akseli Puhakainen, Eino Manninen, Lauri Hokkanen ja Verneri Tuominen. Vuonna 1928 perustettiin Helsingin Saalem-seurakunta, johon Järvenpään uskovat liittyivät rukouspiirinä. Seurakunnan saarnaajat Eino Manninen ja Lauri Hokkanen pitivät huolta laumasta.

Vuonna 1929 muutti Järvenpäähän Noson perhe Viialasta. Nosojen kodista tuli uskovien vakituinen kokoontumispaikka. Ympäristöön alettiin järjestää laulu- ja todistusmatkoja. Niihin aikoihin oli herätys levinnyt koko maassa ja vierailevia puhujia kävi muualtakin kuin Helsingistä. He kiinnittivät huomionsa rukouspiirin vakiintuneeseen työhön ja kehottivat järjestäytymään paikallisseurakunnaksi. Uskovien joukko oli kasvanut jo yli kolmenkymmenen.

Paikallisseurakunta järjestäytyy

Toukokuun 16. päivänä 1938 oli 20 uskovan joukko kokoontunut Noson taloon Tuusulan Järvenpäässä. Kokouksen johtajana toimi Juhani Ahon veli Pekka Brofeldt. Pöytäkirjan kirjoitti J.A. Noso. Näin kertoo kokouksen pöytäkirja:

1§ Otettiin keskusteltavaksi aikaisemmin esiintuotu kysymys, paikallisseurakunnan järjestäminen… Kun kirjailija Pekka Brofeldt, joka saarnamatkoillaan ohikulkiessaan oli poikennut Järvenpäähän ystäviään tapaamaan oli laajasti selostanut kristillisen seurakunnan merkitystä Raamatun valossa… käytiin asiasta keskustelemaan. Muutamia puheenvuoroja käytettyä kysyttiin jokaisen mieltä erikseen asiasta ja tuloksena oli, että paikallisseurakunta paikkakunnalle pidettiin tarpeellisena jopa välttämättömänäkin johon nyt tässä tilaisuudessa kirjoittautui 15 jäsentä.
2§ Vanhimmistoon valittiin tällä kertaa 2si jäsentä.

J.A. Noson kirjoittaman seurakunnan ensimmäisen pöytäkirjan ensimmäinen sivu

J.A. Noson kirjoittaman seurakunnan ensimmäisen pöytäkirjan ensimmäinen sivu

Seurakunta tänään

Nykyään Järvenpään Helluntaiseurakuntaan kuuluu n. 390 uskovaa ja kastettua jäsentä.